Jak rozpustit zkrystalizovaný med

22. 11. 2024, 22:49

Jak rozpustit zkrystalizovaný med?

 

Rozpuštění zkrystalizovaného (nesprávně zcukernatělého) medu není příliš složité. Stačí se řídit naším doporučením.

 

 

Co dělat proto, aby med nezkrystalizoval?

  • Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Některé druhy medu krystalizují rychleji (například jarní med krystalizuje i do jednoho týdne, proto jej pastujeme, a vzniká tak pastový med), naopak med medovicový nebo akátový krystalizuje později, zhruba až po roce.

  • Doporučujeme nekupovat příliš mnoho medu do zásoby (na celý rok).

  • Med je možné pastovat – pastový med si zachovává svou konzistenci a už dále nekrystalizuje.

 

 

Jak rozpustit med v domácích podmínkách:

  • V troubě (pokud lze nastavit na termostatu max. teplotu 50 ºC),

  • na ústředním topení,

  • ve vodní lázni.

  • Ideální teplota pro rozpuštění medu je 40-50 ºC. Při vyšší teplotě se enzymy a další látky v medu znehodnocují.

 

Co určitě nedělat:

  • Nerozpouštějte med v mikrovlnné troubě – med se nerozpouští rovnoměrně a může se znehodnotit.

  • Nenalévejte do medu vodu, protože med poté může začít kvasit.

 

 

Jak rozpouštíme med my?

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez základních cookies není schopen fungovat. Nefungoval by nákupní košík, objednávky... S Vaším souhlasem použijeme cookies k personalizaci obsahu webových stránek. Kliknutím na "Souhlasím" udělujete souhlas s použitím cookies a předáním údajů o chování na sociálních sítích a dalších webech pro zobrazení cílené reklamy na internetu. Více informací zde.

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím